A Mary Wigman Dance Evening

Budapest, Trafó
Expresszionista koreográfus(nő) szólótáncai a húszas évekből egy ecuadori férfi táncos felvezetésében. Mary Wigman kilenc szólódarabját rekonstruálta Fabán Barba: fotókból, szövegekből, videofelvételekből. A kosztümtől a mozdulatig mindent felidéz, és teszi hozzá saját művészetét. A nyolcvanéves darabok ma új érvényt nyernek, és egészen más színben mutatkoznak 2014-ben.
 

Szereplők:

Egy fiatal equadori táncos, Fabián Barba különös projektbe fogott 2009-ben: rekonstruálta a legendás expresszionista koreográfus, Mary Wigman szólódarabjait, és világkörüli turnéra indult a darabokkal. A turné azóta is tart, és most a Trafó is a szerencsés állomások sorába lép. Barba kísérlete nem menekülés a múltba, nem is egy letűnt kor romantikus köntösbe csomagolása. Éppen ellenkezőleg: arra szeretne rámutatni, hogy hogyan alakítja át az idő azt, ami egykor annyira fontos volt és divatos, hogyan váltak furcsává és távolivá nyolcvan év elteltével a bejáratott reprezentációs minták.  
 

 
Barba videofelvételeket, kritikákat és Wigman leírásait használta a munkához. „Ezekből a forrásokból lehetetlen rekonstruálni valamit, ami „eredeti”-nek mondható, de a témákra, hangulatokra, mozdulattípusokra és gesztusrendszerekre lehet következtetni belőlük, amikre támaszkodva megalkottam a magam új táncait.” (Fabián Barba) Így a Trafóban bemutatott darabok nemcsak Wigman művészetét reprezentálják, de Barba saját világába is bevezetnek.  
 
Barba a kutatásról, és az előadás új reprezentációs technikájáról rendszeresen tart előadásokat Németországban, Amerikában és Flandriában egyaránt.
 
Mary Wigman a női kreativitás fénykorában alkotott, és olyan nagyformátumú művészek sorába kívánkozik a neve, mint Isadora Duncan, Martha Graham és Bronislava Nijinska. Megreformálta a táncot, szakított a klasszikus balett konvencióival, új mozgásnyelvet és technikákat vezetett be. Szólótáncaiban olyan újításokat használt, mint például a zene nélküli tánc, vagy a deformált test szerepeltetése a színpadon. Az avantgárd mint a burzsoázia ellenessége nyomot hagyott a táncon is: a klasszikus tánckeretet szétfeszítő koreográfus is ez ellen szólalt fel. A német expresszionizmus és a romantika ötvöződik táncaiban. Munkája nagy hatással volt a világot meghódító Pina Bausch-ra is. Az 1930-31-es, első amerikai turnéján bemutatott szólóiból merített Fabián Barba az A Mary Wigman Dance Eveninghez.
 
18.30-tól Fuchs Lívia tánctörténész tart előadást Mary Wigmanról.
 
Fabián Barba 
 
Az 1982-es születésű táncos 12 éves korában kezdte meg tanulmányait majd a Malayerba színházi társulatnál folytatta önképzését. Itt lehetősége nyílt rá, hogy professzionális előadóként dolgozzon a helyi művészi szcénában. Művészi tanulmányaival párhuzamosan két évig kommunikációt és irodalmat tanult, 2004-ben pedig a brüsszeli P.A.R.T.S. növendéke lett. A Mary Wigman Dance Evening óta bemutatott egy új munkát is 2012 februárjában, ami az A personal yet collective history címet viseli. 
 
Az előadás CAFe Budapest 2014 Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program. 
2014.09.29
|
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.