Hírek
15 éve halt meg Karády Katalin
1990 februárjában helyezték örök nyugalomra Karády Katalin hamvait a Farkasréti temetőben. Az egy korszak emblémájává vált színésznő 1949-ben hagyta el Magyarországot, előbb Brazíliában, majd New Yorkban élt, életében már nem tért soha haza, és művészi pályáját sem folytatta, csak alkalmanként lépett fel.
Arthur Miller 1915-2005
Arthur Miller húszéves korától haláláig folyamatosan írt az összes létező műfajban: huszonhárom színdarabot, négy regényt, riportkönyveket, esszéket, filmforgatókönyveket.
Kozák András 1943-2005
Talán kicsit morbid, de úgy adódott, hogy az e havi híreket három ember halála adja: két friss halálhír meg egy évforduló. Minden ember halála megrendítő, de talán nem is az az igazán fontos, hogy valakit mikor győz le végleg az a betegség, amellyel már régóta küzdött.
Bemutató-előrejelzés
Ha a Súgó segítségével végigtekintünk a márciusi premierek során, akkor már szinte az évad végéig is ellátunk.
Kemény Henrik 80 éves
Még a nagyapja alapított bábszínházat a Városligetben, amit aztán az apja vitt tovább. Kemény Henrik szó szerint ebben a mutatványosbódéban nőtt fel, magától értetődő módon lett a bábozás és a bábkészítés művésze.
Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze lett
A címet tizenkét művésznek adományozta 2000-ben a nemzeti kulturális örökség minisztere. Ekkor lett a Nemzet Színésze Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari.
Száz évvel ezelőtt volt a János vitéz ősbemutatója
Beöthy László, a legendás színigazgató 1903-ban alapította a Király Színházat (ma emléktábla jelzi a helyét a Király utcában), amely igen nehezen élte túl az első évadját.
Megkezdődtek A Mester és Margarita próbái a Nemzetiben
Mihail Bulgakov tizenkét évig írta regényét, miközben végig tudta, hogy ez a sztálini Szovjetunióban soha nem jelenhet meg.
Elhunyt Bessenyei Ferenc
Életének 86. évében elhunyt Bessenyei Ferenc, akinek jellegzetes arcát és egyedülálló orgánumát mindenki ismerte, legalább a televízióból.
Bubik István hiánya
Mindenkit megrázott a hír, hogy Bubik István 46 éves korában autóbaleset áldozata lett. Míg a bulvársajtó a részleteken csámcsogott, addig az Új Színházban, ahol Bubik István hat előadásban is játszott, újra kellett gondolni a repertoárt.
66676869707172737475
75 / 75 oldal
Játék
A kiállítás egy különleges korszak, a kommunista kultúrpolitika legendás „Három T”-s időszakának mindennapjait mutatja be a kor legnagyobb hazai művészeinek munkáján keresztül.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.