Hírek
Ascher Tamás a színművészeti új rektora
Székely Gábor lemondása után Ascher Tamást nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának Sólyom László köztársasági elnök.
BESZT-díj Szabó Réka társulatának
A Szegedi Alternatív Színházi Szemle, vagyis a SZASZSZ keretében idén először osztották ki a Befogadó Színházak Társulatának elismerését, a BESZT-díjat. Az első díjazott, akinek a neve mindenképpen bekerül a magyar színháztörténet krónikájába, Szabó Réka és saját magáról elnevezett társulata.
Rockmusical a magyar forradalom 50. évfordulójára
Az '56-os események Magyarország történelmének olyan szeletét jelentik, amelyről az egész világ tud. (Elvis is énekelt anno egy dalt az '56-os magyarokért az Ed Sullivan Showban.) Az 50. évfordulóra már régóta készül ország-világ. Nem túlzás ezt állítani, hiszen a most már látható amerikai dokumentumfilmhez, A szabadság viharához nem kisebb híresség, mint az Egyesült Államokban élő, kínai származású hollywoodi csillag, Lucy Liu adta a nevét producerként.
Gyerekelőadások szemléje Kaposvárott
Május 8. és 14. között Kaposvár adott otthont a III. Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléjának. A fesztiválon 30 hazai és külföldi előadást láthattak a nézők. A felnőtteknek most nem kellett lapozgatni, keresgélni a műsorban, hogy hová is vigyék a gyereket, hiszen ezek a darabok egytől egyig a kicsiknek szóltak.
Szabadtéri programok Nagyvázsonyban
Egész nyáron válogathatnak a színházkedvelők a Nagyvázsonyi Szabadtéri Színpad programjai közül. A zenei produkciók mellett ugyanis látványos zenésszínházi előadások is várják a nagyérdeműt.
70 éves lenne Hofi Géza
A XX. század egyik legnagyobb nevettetője 1936. július 2-án született, és Hoffmann Géza néven anyakönyvezték. Ismertté azonban Hofi Géza néven vált, sőt ő lett A Hofi, akinek poénjai ma is és sokadszor is nevetésre ingerlik a nézőt, hallgatót.
Meghalt Mezey Lajos
Életének 88. évében elhunyt Mezey Lajos, a Magyar Színház művésze. Hosszú pályafutása során több vidéki (Győr, Debrecen, Kecskemét, Szeged) és budapesti( Víg, Nemzeti) társulatnál dolgozott.
75 éves a Szegedi Szabadtéri játékok
A Szegedi Szabadtéri Játékok ötlete a neves költőtől, Juhász Gyulától származik. Hamar mellé álltak a közélet meghatározó szereplői is, így a város az elsők között adhatott otthont nyári színháznak az országban. Egészen pontosan 1931. június 13-án mutatták be az első darabot, a Wojnovich Géza által írt Magyar Passiót.
Idén is POSZT
Pécs, 2006. június 8-17. Pécs minden nyáron színházi központtá válik egy hétre. Nemcsak a színpadon, hanem az utcán, tereken, kávéházakban, éttermekben is megjelennek Thalia papjai, hogy ők is és a nézők is színházról beszéljenek és gondolkodjanak, tetszés szerint kötött vagy kötetlen formában.
Balkay Géza (1952-2006)
Alig egy évvel ezelőtt adtál interjút lapunknak, és most itt a felfoghatatlan és visszavonhatatlan hír: 53 és fél éves korodban váratlanul, szívelégtelenség következtében örökre elaludtál.
71727374757677787980
75 / 82 oldal
Játék
„Hol legitimek a megéléseink? Egy csomó érzés, állapot egyszerűen illegál, nem szabad. A művészet alibi. A művészet oltárán szabad olyat tenni, amit az életben nem minden esetben. Ezért a művészet játék, alibi a szabadságra.” (Hód Adrienn).
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.