Hírek
Nagy Miklós emlékére
A lemezborítón kart karba fűzve, egymást átölelve ott áll az egész csapat. Te Rudolf Péter és Gáspár Sándor között, enyhén borostásan, alig huszonöt évesen egy óriási siker részeseként boldogan fogadod a nézők tapsviharát.
Elment Agárdy Gábor
Nyolcvanhárom és fél év. Ennyit töltött az árnyékvilágon, ebből hatvannyolcat a világot jelentő deszkákon. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettben, a Petőfi Színházban és több mint negyven szezont a Nemzetiben, illetve a Pesti Magyar Színházban.
Piknik Békés Italával
Békés Itala nem 78 éves. A 78 évesek nem hallgatnak Bëlgát és Ganxta Zolee-t, ritkán érdeklődnek az internet iránt, és még kevésbé járnak hetente ötször edzeni. Márpedig az említett színésznő mindezeket megteszi, és rengeteg energiájából még másoknak is jut.
Kinevezések
Alföldi Róbert irányítja a Bárka Színházat március 1-jétől. A színész-rendezőt a VIII. kerületi önkormányzat nevezte ki az intézmény igazgatójává, kettő plusz három évre. Csányi János, a teátrum előző direktora tavaly december 31-ei hatállyal hagyta el a Bárkát, pénzügyi nehézségekre hivatkozva.
Mozart- év
Mozartról mindenkinek eszébe jut valami. A Varázsfuvola, Salzburg, vagy legalább a csoki. Sőt már a zeneszerzőről elnevezett joghurtot is kapni lehet az egyik élelmiszeráruház-láncban, ám ez aligha függ össze az évfordulóval.
A Finita La Commedia nyerte az I. Monotánc Fesztivált
A rendezvénynek Dunaújváros adott otthont, 2005. december 28. és 30. között. A kezdeményezés két koreográfus, Énekes István és Szögi Csaba nevéhez fűződik, ők azzal a céllal indították útjára a programot, hogy szélesebb közönséghez jutassák el az év folyamán bemutatott önálló táncművészeti esteket és szólóprodukciókat.
Szomorú születésnap
Talán hamarosan szobor készül róluk. Méltó elismerés lenne. Kozák András és Kránitz Lajos februárban lenne 63 éves, de már nem ünnepelhetnek. 2005-ben az Égi Társulat tagjai lettek. Elmondtak már róluk mindent akkor is, előtte is, mégis jó, és - milyen csúnya ez - aktuális rájuk emlékezni.
70, 70, 70
A hónap közepén három jeles színházi személyiség is betölti 70. életévét. Kézdy György és Sztankay István február 14-én, Léner Péter, a József Attila Színház igazgatója pedig február 15-én ünnepli a jeles évfordulót.
Fiatal magyar színpadi szerzőket Európába! - Drámaíró pályázat!
Jelentkezési határidő: 2005. március 15. Az Interplay Magyarország Egyesület fiatal, elszánt drámaírókat keres (17 és 25 év közöttieket), aki részt kívánnak venni az Interplay Europe 2005, a fiatal drámaírók idén Európa legkisebb államában, Lichtensteinben megrendezendő fesztiválján. (Időpont: 2005. június 17.-tol 23.-ig.)
Megnyílt a felújított Vörösmarty Színház
Másfél éves munkafolyamat során kívül-belül megújult Székesfehérváron a Vörösmarty Színház épülete, amelyet mintegy karácsonyi ajándékként egy hétig tartó ünnepségsorozat keretében vehetett birtokba a város közönsége.
71727374757677787980
75 / 80 oldal
Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.