Interjú
Közös kaland
Pár hete egy színházi előadás előtt, bebocsátásra várva, akaratom ellenére kihallgattam fiatalok beszélgetését. Egyikük hosszú perceken keresztül áradozott valakiről. Kíváncsi lettem az ismeretlenre és őszintén figyelni kezdtem. Mikor kiderült az illető személye, elhatároztam, interjút készítek vele. Gálos Orsolyának hívják, ő a Trafó Kortárs Művészetek Háza sajtóreferense.
Zene mindörökké
1967 nyara: Erkel Színház. A második Táncdalfesztiválon az első helyezett dal hangszereléséért díjat kapott egy szemüveges, alig tizenkilenc éves, ismeretlen fiatalember. 2004. tele: Vígszínház. A Házi Színpadon új előadóestjére készül egy mindenki által ismert és elismert úr, színháza zenei vezetője. A két esemény főszereplője: Presser Gábor. Vele beszélgettem.
Derű és alázat
Állandóan fekete ruhában játszik, arcát többnyire csak a tapsrendnél láthatjuk. Lehet gonosz mostoha, mókus, királykisasszony, róka, sőt még tanácsosné? is. Mindig pontos, precíz és hibátlan, az összes korosztályt elbűvöli. Ő a bábszínész. Beszélgetőpartnerem Blasek Gyöngyi idestova 40 éve a Budapest (korábban Állami) Bábszínház tagja.
Foglalkozása: a színház
Mostanság már nem gyakori, de a régebbi filmeknél többször is előfordult, hogy úgy harangoztak be egy új alkotást: írta, rendezte és a főszerepet játssza: ... A színházi világban még kevesebbszer találkozhatunk ezzel az „egyszemélyes” példával, ezért is figyelemre méltó, hogy az utóbbi hat szezonban ilyen előadások születtek a Szkéné Színházban. Eme produkciókat megálmodta és színpadra állította: Pintér Béla. Foglalkozása: a színház.
Drótszamáron a művészetért
Az ítészek egy-egy új premier alkalmával felemlegetnek dramaturgiai problémákat, illetve mérlegre teszik a dramaturgok munkáját. Nem biztos, hogy mindenki pontosan ismeri e fogalmak jelentését, álljon itt tehát hivatalos megfogalmazásuk: Dramaturgia: a dráma törvényeivel, műfaji sajátosságaival, színpad-színész-közönség viszonyával foglalkozó tudomány. Dramaturg: a benyújtott művek elbírálásával, előadásra előkészítésével foglalkozó szakember. Vendégünk az Új Színháznál tölti be e fontos pozíciót, neve: Lőkös Ildikó.
Kétlakiság prolongálva
Üstökösként, kívülről robbant be a magyar színházi életbe, jócskán felkavarta a langyos állóvizet. Társulatának vendégszereplései alkalmával először a szakma figyelt fel rendezéseire, később a közönség is megismerte nevét. Beszélgetőtársam Vidnyánszky Attila, a beregszászi Illyés Gyula Színház rendezője.
Tehetséges fiatalok SZÉLES ZITA GULA PÉTER
A III. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a Súgó díjat adott át a legjobb 30 év alatti színésznőnek és színésznek. A két „befutó” Széles Zita a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és Gula Péter a kaposvári Csiky Gergely színház művésze lett.
13141516171819202122
22 / 22 oldal
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.