Gasztró
Főtt kukorica – a strandkaják dobogósa
Sok helyen olvasható, hogy mennyire egészségtelen, ennek ellenére nagy-nagy népszerűségnek örvend a strandokon. Naná, hisz sárga szemei megigéznek, az illata elvarázsol, és még az ára is gyerekbarát. Éves szinten néhány strandos csőtől önmagában még nem hízol el, és talán a vércukrod sem ugrik fel.
Szedd és vedd! - Ribizli és egres Szobon
E két gyümölcsöt Pest megyében Szobon tudod szedni, az egrest csak magad tudod begyűjteni, a ribizlit már leszedve is megvásárolhatod. Mindkét gyümölcs a kőtörőfű-virágúak rendjébe, a ribiszkefélék családjába tartozó faj. Alább látható a gyakorlati útmutató szedéshez, majd a főszereplők bemutatása.
Szedd magad! – Cseresznye, meggy
Nemsokára megrohamozhatod a fákat is, hiszen megérik a meggy. És a cserkó. Pest megyében három helyszínen van lehetőséged e gyümölcsökből jól betárazni: Pécelen, Pomázon és Szobon.
Itt az idő! – Szedd magad! – EperszezON
Minden évben lehetőséged van arra, hogy magad is szedjél gyümölcsöket vagy virágokat. Mindkettő szezonja elkezdődött. Jelenleg az eper az aktuális. Megnéztük, hol lehet jó sokat szedni Budapest közelében ebből az isteni finom gyümölcsből.
Karalábé – az óvodások réme
És valószínűleg még suliban is mumusként kezeltük sokan ezt az egészséges gumócskát. Eleve fakózöldes, nem túlságosan mutatós, illata se nagyon van, az íze meg… Fel kell nőni hozzá, mint a minőségi borokhoz.
Kapor – A kevesebb több
Mindenki ismeri, lehet, hogy szinte naponta kapcsolatba kerülünk vele, mégsem nagyon veszünk róla tudomást. Bár ki tudja, beszéljek csak egyes szám első személyben! Ez a fűszer- és gyógynövény nagyon egészséges, de nagyon jellegzetes ízzel rendelkezik, sokan csak akkor szeretik, ha alig érzik meg az ételben – jogosan.
Egy vagy kettő: erdei szamóca vs. indiai szamóca
Határozottan kettő, ahogyan az lenni szokott ebben a sorozatban. Az erdei szamóca őshonos nálunk, és amellett, hogy finom, egészséges is, míg az indiai változat, viccesebb nevén pimpó, enyhén mérgező és szerencsére nincs is íze.
Articsóka – művészi megjelenés, fűszeres ízvilág
Még az ókori görögöknél és rómaiaknál is a luxusételek közé tartozott, csupán a felső „tízezer” lakomáin volt megtalálható a tányérokon, tálakon. Ma is inkább a jómódúak menüjének szereplője ez a különleges, szinte művészi felépítésű gyógy-, fűszer- és dísznövény.
Mángold – a növény, mely felszólít!
Ezzel a zöldséggel már az elején van egy kis kavar, már ami a származást és az elnevezést illeti. Legközelebbi rokona a cékla, de mivel a répaformák alcsaládjába tartozik, ezért leveles répának és fehér céklának is szokták hívni. Szerencsére hangzásában pont nem magas hangrendű, mint a fenti három, hanem mély.
Rukkola vagy borsmustár?
Mindegy, ez tényleg ugyanaz a fűszer- és gyógynövény, csak más néven. És ez még nem az összes, írják itthon rukolának, rucolának is, de az olaszok is többféle módon becézik: rukkoli, rukola vagy alugura.
12345678910
1 / 110 oldal
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.