Gasztró
Cikória – a keserű finomság
Most komolyan, kinek mi jut elsőre eszébe a cikóriáról? Valamiért arra tippelek, hogy a többségnek nem egy vitamindús csodazöldség, hanem a szinte ihatatlan, se íze, se bűze pótkávé-alapanyag. Pedig micsoda félreértés! Egyrészt lehet az finom is, másrészt sokkal nagyobb muníció van ebben a növénykében holmi kevert pornál.
Egy vagy kettő: medvehagyma és gyöngyvirág
Klasszikus tavaszi téma ez a mostani, újra és újra előkerül. Nem véletlenül, hiszen a tűzzel játszunk, ha nem figyelünk oda, mit szedünk az erdőben medvehagyma címszó alatt: gyöngyvirág levelét vagy valóban medvehagymát?
Csicsóka – fejedelmi étek koldusruhában
Csókapityóka, patada, földi alma házunk táján, az angoloknál jeruzsálemi articsóka, az indiánoknál napgyökér vagy az olaszoknál topinambur. Hasznos dolog ez a gumó, aminek íze szerintünk a krumpli és az alma között van, mások szerint az articsókáéra hasonlít, irtó egészséges, jó nehéz tisztítani és hámozni, viszont könnyű mindenféle ételbe felhasználni.
Zeller – a zöldségek polihisztora
Kezdjük azzal, hogy a zeller nemcsak egy egyszerű zöldség, hanem gyógy- és fűszernövény is. Sőt, afrodiziákumként is ismeretes. Ár-érték aránya kiváló, mindenféle ételbe és önálló ételként is ízletes, és folyamatosan elérhető. De nézzük sorban, mit rejt és mire képes ez a levesbetétnek degradált élőlény.
Szezámmag – a gusztusos kalciumbomba
Pici, diszkrét, mégis látványos és finom. Létezik fehér és fekete. Vehetünk hántoltat és hántolatlant. Használhatjuk nyersen és pirítva, valamint darabosan és zúzva. Sokkal több ételben fogyaszthatnánk, mint most tesszük, például a csontjaink érdekében is.
A sivatag kenyere – a datolya
Kétféle ember van: aki imádja, és aki utálja a datolyát. A kettő között átmenetet nem ismerek. Megosztó gyümölcs tehát, mely frissen és szárítva is ízletes a kedvelői számára. Rengeteg módon elkészíthető, de csak úgy magában is szuper nassolnivaló.
Ülsz a babérjaidon? – Inkább gyógyíts és főzz velük!
Sokáig a babérlevélről csak a menzás krumplifőzelék jutott eszembe. Azonban ma már komolyan árnyalja a képet az, hogy mennyi mindenre jó, és hogy milyen más ízkompozíciót is ki lehet hozni általa, nem csak azt a tipikusan savanykásat.
Forró italok hógolyózás utánra
Agyaltál már azon, hogy milyen jó is lenne egy-egy korcsolyázás, hógolyózás vagy éppen csak egy hosszúra nyúlt téli munkanap után egy saját készítésű forró itallal melegedni a fotelben? Mi most segítünk, hogy valóra válhasson ez az álom: körbejártuk a bolygót, és elhoztuk nektek a világ legizgalmasabb téli italkülönlegességeit.
A házi lenmag hivatalos drog
Így persze vadul hangzik, de nem kell megijedni. Megtaláljuk a teljes kiőrlésű császárzsemlén, néhány magos kenyéren kívül és belül a pici magvakat, valamint készül belőle olaj is. Mindkét változatban nagyon egészséges és finom, ugyanakkor közel sem addiktív.
Mediterrán bogyós gyümölcs – a kapribogyó
A fanyar ízű kapribogyó sós lében, ecetben vagy olívaolajban az igazi ínyencek kedvence. Leginkább húsokhoz ajánlják, de bátran csemegézhetünk belőle pirítós mellé vagy friss olívás bagetthez is.
12345678910
1 / 109 oldal
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.