Gasztró
Forró italok hógolyózás utánra
Agyaltál már azon, hogy milyen jó is lenne egy-egy korcsolyázás, hógolyózás vagy éppen csak egy hosszúra nyúlt téli munkanap után egy saját készítésű forró itallal melegedni a fotelben? Mi most segítünk, hogy valóra válhasson ez az álom: körbejártuk a bolygót, és elhoztuk nektek a világ legizgalmasabb téli italkülönlegességeit.
A házi lenmag hivatalos drog
Így persze vadul hangzik, de nem kell megijedni. Megtaláljuk a teljes kiőrlésű császárzsemlén, néhány magos kenyéren kívül és belül a pici magvakat, valamint készül belőle olaj is. Mindkét változatban nagyon egészséges és finom, ugyanakkor közel sem addiktív.
Mediterrán bogyós gyümölcs – a kapribogyó
A fanyar ízű kapribogyó sós lében, ecetben vagy olívaolajban az igazi ínyencek kedvence. Leginkább húsokhoz ajánlják, de bátran csemegézhetünk belőle pirítós mellé vagy friss olívás bagetthez is.
Boróka - A démonűző, stresszoldó bogyócska
Méreg-, alma- és szürkészöld, liláskék és fekete. Bogyók és tűlevelek. Milyen gyönyörű színkompozíció és harmonikus formavilág. Egy boróka így néz ki általában, mindennap, este és reggel, télen és nyáron. Nem unalmas, mindig nett. Önmagában változatos.
Kilenc öles köleskazal…
Megvan ez a nyelvtörő? És a köles maga? Hallottál róla biztosan. De ettél-e már? Ha glutén- vagy laktózérzékeny lettél, akkor bizonyára többször is. Vagy ha fogyókúrázol, esetleg az egészséges étkezés megszállottja vagy. De ha egyik sem, próbáltad-e már?
Köhögés ellen mézrudacskát! – Az édesgyökér
Itt van egy gyökér, amely komolyabb figyelmet igényel, hisz nem csupán köhögéscsillapításra kiváló növény, hanem évezredek óta ismert és alkalmazott szereplő a gyógyításban és édesítésben. „Csak” ötvenszer édesebb a cukornál.
Sokoldalú és egészséges – a kökény
Lombfakadás előtti virágzásakor, március-április környékén a népi hiedelem szerint lehűl az idő, esetleg viharossá válik. A globális felmelegedésnek köszönhetően azonban ez már idén sem volt így, hisz sütött a nap. Ettől függetlenül a kökény ugyanúgy megérett a szedésre, melynek most van a szezonja.
Cékla – Az őszi csodaszer
A mesebeli, színpompás őszbe tökéletesen beleillik az élénk vöröses-lilás cékla, ami nem véletlenül nagy kedvenc manapság a konyhában, hiszen rendkívül egészséges: antioxidánsai segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket, méregtelenítő hatással bír, a test oxigénellátását javítva pedig növeli az állóképességet. Most megmutatjuk, hogyan céklázz be!
Legyen mákod!
Egyáltalán nem véletlen, hogy az ókori görögök egyenesen istenítették az apró fekete gyöngyöket, az egyiptomiak pedig a máktok nedvét használták fájdalomcsillapításra. Gyógyító hatása ma is sokakon segít, de mi most az ínyenceknek is elárulunk pár titkot a szerencse jelképévé vált termésről.
Kincset érő kalaposok!
Vajon növény vagy állat? Több ezer kérdés, többek közt az előző is felmerülhet, ha egy beszélgetésben a gombára terelődik a szó. És te mennyit tudsz a gombákról? Ha érdekel a legmérgezőbb, legnagyobb, legdrágább vagy éppen a legfinomabb gombák titka, olvass tovább!
12345678910
1 / 108 oldal
Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.