Gasztró
Belga Söröző
Boldogult egyetemista koromban a középkortörténeti stúdiumok idején azt hiszem, méltatlanul kevés figyelmet szenteltem a kultúrtörténetnek, főképp a szerzetesrendek az italkultúra összefüggéseinek. Mindez a Bem rakparton, a Belga Söröző ajtajában jutott az eszembe, ahol belépéskor rögvest egy joviális, sörpocakos, kapucnis (vagy kapucínus?) szerzetes barát kriglit markoló, életnagyságú szobrába ütköztem.
Sunny Dinner Hűvösvölgy
Egy fagyos-ködös délutánon piros ötvenhatossal elbuszozni a hűvösvölgyi MOL-kúthoz, mi tagadás, ez azért súlyos évkezdet. Van aki a lencse-partira esküszik, én idén a Sunny Dinerre és az amerikai stílusra szavaztam. Azt mondják, a huszonegyedik század az övék lesz, hát akkor csapjunk bele mielőbb. Nem mintha ezt a hálózatot egy lapon lehetne emlegetni a most már nálunk is minden második sarkon megtalálható hamarétkezdékkel. A kiindulópont hasonló, a végeredmény azonban sokkal barátságosabb. Aki nem hiszi, hogy a hamburger-alapból is ki lehet hozni kellemes dolgokat, az dobja el az előítéleteit és látogassa meg a Sunny Diner éttermeket.
Rózsadomb Étterem
A Bimbó úton ezerrel száguldozó fiatalokat, vagy a Központi Statisztikai Hivatal tekintélytparancsoló épületéből kitámolygó, adatokkal zsúfolt fejű hivatalnokokat csendes, nyugodt étterem várja a Keleti Károly utca és a Bimbó út sarkán, a rózsák domjának tövében. Hajdanában közepesen lepattant söröző működött ezen a helyen, néhány éve azonban felújították, és azóta új távlatok nyíltak meg a kulináris élvezetekre nyitott fővárosi polgárok előtt.
Taverna Ressaikos Görög étterem
Lehet, hogy csak én látom rosszul a dolgot, de amióta fél Magyarország görögbe' jár nyaralni, valahogy mintha lecsökkent volna a görög éttermek népszerűsége. Kár lenne pedig ezekért a helyekért, mert igaz, hogy kardhalat vacsorázni és recinát kortyolni legjobban homokos tengerparton, naplementét bámulva lehet, de azért a hazai görög éttermek is kitesznek magukért - ha a helyszín és a jelenlét élményét tökéletesen nem is pótolhatják. (De hát erre hivatkozva az összes nemzetközi konyhával dolgozó éttermet be kellene zárni, ami pedig komoly baklövést jelentene...)
PILOT PUB GYOPÁR
Éttermet vagy sörözőt elnevezni mindig komoly kihívás. Elmúltak már a Bambi, Tik-Tak, Pajtás vendéglők és cukrászdák édes-bús évei (hogy a 78. számú italmérésről és társairól egy szót se szóljunk...), most már szabad a pálya. Sörök márkáit névként a bejárat fölé aggatni kissé snassz megoldás, ráadásul egy jól csengő és frappáns névvel rögtön a design is pályára állítható.
Poco Loco Tropical Étterem VI. ker., Lovag u. 3.
Most hogy beköszöntött a hűvös, szeles december, úgy éreztem, legalább az éttermi turnék melegebb égtájak felé vezethetnek. A Poco Loco Tropical étterem pár lépésre van a Nagymező utcától, mégsem nevezhető frekventált helynek, pedig minden szempontból rászolgálna. (Csak azért nem mondom, hogy érdemes asztalt foglalni, mert a telt házra érkezők sem maradnak hoppon, lévén elvitelre 30% kedvezmény jár az ételekből. Ez azért gáláns fájdalomdíj.)
CAFÉ EKLEKTIKA Budapest, V., Semmelweis u. 21.
Mindenki, aki töltött már el egy hétvégi délutánt a Bambi teraszán, az Ibolya presszóban, vagy bármilyen homályos külvárosi bisztróban, műanyagterítős, rozsdamarta asztalkák mellett, elgondolkodhatott azon, hogy mit szeretünk annyira a hetvenes éveken?
La Tasca spanyol étterem
Isten lássa lelkem, igazán nem vagyok az összehangolt programok nagy híve, de a most beindult spanyol filmhét kulináris mellékhatásként engem is a latin konyha felé terelt. A La Tasca spanyol étterem csendesen búvik meg egy Csengery utcai pincében - ideális választásnak tűnt, és nem is csalódtunk.
Kaltenberg Bajor Királyi Söröző
Füstölt csülökkel, káposztával, véres hurkával és aranyló, habzó söröskriglikkel álmodtam, pedig el sem csaptam a hasamat tegnap este. Ez az Álmoskönyv szerint sok mindent jelenthet, én azonban rögtön tudtam a helyes megfejtést: irány a Kaltenberg!
Pizza Pronto
Most, amikor a kínai büfék és a testvéri török kebabosok összehangolt rohama a gyorsétkeztetés terén is a multikulturalitást tette divattá, már-már idejétmúltnak tűnnek a kontinentális konyhaművészet sztenderdjei. Pedig nem is volt olyan rég, amikor a Moszkva téri hamburgeres, a Régiposta utcai McDonalds, a City Grill és a Paprika Csárda mellett a megfizethető árú, gyorsan beszerezhető, kiadós ételre váró budapesti polgár csakis a hentesüzletek kolbászkészletében, illetve az egyre-másra nyíló pizzériákban bízhatott.
Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.