Gasztró
Kiskacsa vendéglő
Azok voltak az idők, amikor még minden második sarkon megbújt egy kisvendéglő, és a családias hangulat nem PR-fogás, hanem alapfelszereltség volt a vendéglátóiparban. Tudom, ez így idejétmúlt, akadnak mégis helyek, amelyeknek a szépségét a "békebeli" hangulat teremti meg. A Kiskacsa vendéglő ezek közé tartozik.
Harley Café Budapest, VII., Dohány u. 22-24.
A Harley Cafét eddig csak kívülről, köszönésnyi távolságból ismertem, de akármikor is haladtam el a bejárata előtt, mindig fürtökben lógtak az emberek, dőlt a sűrű pára és dübörgött a gépzene. Rendben van ez így, gondoltam, miért is lennének szelídek a motorosok. Tiszta Amerika.
Stex Alfréd söröző és étterem
Stex Alfréd? Erről a névről szellemi édesapám, Rejtő Jenő jut az eszembe, és bár nem emlékszem olyan regényre, amelyben a nevezett Stex úr szerepelne, fiktív mivoltában is rögtön testvéremmé fogadtam. Családias érzésekkel feltöltekezve léptem be a Baross utca és a József körút sarkán elhelyezkedő étterembe. A Nagykörútnak ez a része nincs különösebben megszórva érdemleges vendéglátóhelyekkel, a Stex Alfréd már csak a szimpatikusan hosszú nyitva tartás miatt is a kellemes kivételek közé tartozik. Ezen a helyen reggel nyolckor már, és hajnali négykor még falatozhat az ember, ez pedig nem csekélység a mai viharos időkben.
POCO LOCO PUB II. ker., Frankel Leó u. 51.
A Frankel Leó utca nyugalmát hosszú időn keresztül csak a szombati MDF-piacok forgataga, valamint a magyar vizipóló-válogatott edzésére összegyűlt leánykórus sikongása zavarta meg. 1996 óta azonban harsány latin színek is vegyülnek a környék társasházainak megnyugtató szürkeségébe. A Poco Loco Pub békésen rejtőzik egy sarokház aljában, kívülről nem is figyelne fel rá az ember.
JET STATION
Magabiztos térképészeti ismeretekkel nem, ám megbízható belsőépítésszel annál inkább rendelkezett a Jet Station Pub tulajdonosa és ötletgazdája. Terézváros nem Ferihegy: a Főposta oldalában, a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában elhelyezkedő földalatti létesítménybe a vonatok zakatolása sem hallatszik, nemhogy a landoló gépek zúgása.
Horgásztanya étterem
Vannak helyek, amelyek mellet akár hetente elsétálhatunk, akkor sem figyelünk fel. Nálam a Horgásztanya ebbe a kategóriába tartozik. Elég gyakran bukdácsolok keresztül a Fő utcán, ám eddig legfeljebb a periférikus látásommal érzékeltem, hogy az Arany Folyó fedőnevű kínai vendéglő mellett, rögtön a sarkon is akad egy célbavehető pozíció.
Leonardo Pizzéria
Nem tudom, ki volt az a jövőbelátó városatya, aki a Nagykörutat és a Szentkirályi utcát összekötő utcát az érzéki élvezetek és élmények mágusáról, Krúdy Gyuláról nevezte el, de valamit nagyon megérzett, az bizonyos. A Mikszáth Kálmán tér kultúrtörténeti jelentőségét már sokan megénekelték, valószínűleg a Tilos az Á históriáját feldolgozó antropológiai szakdolgozatra sem kell már sokáig várnunk - ahogy a "tökéletes helyettes", a Darshan-konglomerátum mítosza sem kevéssé masszív mostanra.
Építész Pince
Patinás környezetben, a Nemzeti Múzeum háta mögött, a frissen felújított Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tőszomszédságában, a Magyar Építészek Szövetsége hangulatos barokk épületében búvik meg az Építész Pince, e heti kalandozásaink célpontja. A központi fekvés és a családias hangulat egészen változatos vendégseregletet gyűjt össze nap mint nap az Ötpacsirta utcába.
Cactus Juice Pub
Az ember azt gondolná, hogy egy olyan kétmilliós, tetszetős nagyvárosban, mint Budapest, pár száz méter távolság igazán nem jelent túl sokat. Bizonyos esetekben mégis két külön világ rejlik az utca egyik s másik oldalán. Keleti oldal és nyugati oldal nemcsak a Nagykörúton, de az Andrássy úton is elválik egymástól.
Jazz Garden
Ebédidőben betérni egy olyan helyre, amelyet az ember korábban az esti programjaiból ismert, olykor meglepő is lehet. Mivel a Jazz Garden eddig a zenei rovatból volt ismerős a számomra, idejét éreztem annak, hogy egyszer délidőben is becélozzam ezt a pozíciót. A megszokott nyüzsi helyett szolíd nyugalom és diszkrét gépzene fogad - viszont így ebédidőben az ételárak is lejjebb csusszannak jó húsz százalékkal.
Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.