Gasztró
Box utca
Csípős csütörtök este van, a hőmérők most már tartósan beragadtak a mínuszos sávba, a Bajcsy-Zsilinszky úton menthetetlen dugók alakultak ki: a gyorsasági versenyt itt már nem nyerhetjük meg, legjobb, ha leparkolunk egy kis feltöltődésre a Box utcában. Ökölvívás és autóverseny találkozik a névben, Kovács Ko-Ko mosolyog ránk az ét- és a honlapról: a sport áll a középpontban, a körítés viszont az üzletemberek számára is vonzó helyet kínál.
Grand Hotel Royal Brasserie
Az Erzsébet körúti Royal egyike volt az ország legpatinásabb szállodáinak: az eredeti épületet 1896-ban, a mozi születésének évében nyitották meg - nem csoda, hogy pár évvel később a film is befészkelte magát a Royal Apolló báltermébe. Olyannyira, hogy a kollektív mitológiába már Vörös Csillag néven épült be ez a konglomerátum. A kilencvenes évek végére a mozinak befellegzett, az épületet három szárnyra osztó Ízek utcája is lehúzta a rolót (pedig állítólag Mensáros László is ide járt uzsonnázni anno). Pár év hányattatás után, Grand Hotel Royalként, december elején született újjá az épület.
Apaletta kávézó és étterem
A Horánszky utcában Pilinszky János lakott egy ideig anno, továbbá a Filmművészeti Egyetem egyik műterme is itt található, az utca transzművészeti jellegét egy éve ráadásul az Ataliers Pro Arts művészeti központ emeli - és hogy a vizuális élvezetek mellett egyéb hívságoknak is áldozzunk, arról az A.P.A. épületében nemrég megnyílt Apaletta étterem és kávézó gondoskodik.
Moon Gate
Talán egy sok évszázados árvíz sodorta erre a vidékre, nem tudom, mindenesetre tény, hogy a Margit híd budai hídfőjétől nem messze egy klasszikus kalózhajó horgonyoz. Mármint egy étteremmé alakított kalózhajó, elvégre a Moon Gate design- és hatáselemként használja a kalóz- és hajósmotívumokat. A Bem tér sarkán nyáron kiülős terasszal, amúgy pedig változatos esti programokkal üzemeltetett étterem és pub reklámja az ízek tengerén való kalandozásra és egy négyszáz éve elsüllyedt kalózhajó fedélzetének a meglátogatására szólítja fel a nagyérdeműt.
Luigi a la Carte
Miközben a retrokultusz megveszekedett hívein kívül nem sokan sírják vissza az önkiszolgáló éttermek aranykorát, a kilencvenes évek közétkeztetése a kínai és török falodákat, valamint a nemzetközi húspogácsa-kombinátokat kivéve nem sok újdonsággal volt képes előrukkolni. Az elmúlt időben azonban mintha megmoccanna a piac, egyre több étterem próbál a rutinfeladatnak tekintett menüfronton is bizonyítani. A magát a pesti Broadway tövébe pozicionáló Luigi a la Carte például ezen helyek közé tartozik.
Teapalota a Potalához Budapest, VI., Jókai u. 20. A Lovag u.-i sarok.
Miután a múlt héten a kávé és a csokoládé isteneinek adóztam, megnyugvással vettem tudomásul, hogy a karmám ezúttal a tea palotájába vezetett. Az első tibeti teapalota pedig hol is lehetne másutt, mint a Jókai utcában, mely lassan kiérdemli a budapesti tea- és ezotériaközpont nevet, lévén minden második sarkon egy-egy kiváló teázó található.
Quetzalcoatl kávézó és csokoládézó Budapest, V., József nádor tér 9.
Ha már a csokoládét istenek eledelének nevezzük, mi sem természetesebb annál, mint hogy egy csokoládézó-kávézó az azték isten, Quetzalcoatl nevét vegye fel. Tollaskígyó (mert nevezhetnénk így is) történelmi jelentőségű küldetést hajtott végbe, amikor az Édenből lehozta a kakaófa magját az embereknek.
Internet Shops
Olykor a magánbiznisszel kell kezdeni, de most tényleg ez a leginkább célravezető. Egyszóval: ezt az ajánlót onnan írom, ahová egyébként a szöveg tárgyát képező helyről lehet elektronikus levelet küldeni. Világos? Akkor leegyszerűsítem: az Internet Shops nemzetközi hálózat Budapesten is megnyílt Internet-kávézóiról van szó, ezt most már nem leplezhetem tovább.
Mediterrán Cafe Budapest, I., Iskola u. 31.
Akárha megterveztem volna, pedig csak a listám után megyek, októberi kulináris sétáim mégis mindegyre a Vízivárosban kanyarognak. A könnyű őszi esők ugyan ellenjavalttá teszik a teraszos mulatozást, de azért a Mediterrán Café így is szépen teljesít. A Batthyány tér mögött, az Iskola utcában eddig csak az Isolabellát ismertem, a nem is oly rég megnyitott Mediterrán Café végre változatosságot csempészett a környékre.
Wall Street Restaurant & Bar
Sosem volt igazán kétségünk afelől, hogy Budapest igazi nemzetközi nagyváros, és az Andrássy út az egyik ütőere. A Wall Street Restaurant & Bar megnyitása csak erősíti ezt a helyzetet. Így aztán végképp felzárkóztunk New York, London és Tokió mellé. Nem messze az Operától és az egykori Balettintézettől patinás környezetben igényes, csillogó portál fogad. A terasz még nyitva, de a hűvös esti szelek miatt már inkább a belső terekbe húzódik a nagyérdemű. Ahogy a neve is sugallja, a Wall Street elsősorban az üzleti körök és az elegáns, nívós miliőre vágyók igényeit próbálja kiszolgálni.
949596979899100101102103
98 / 107 oldal
Játék
Minden eddiginél nagyobb területen, több kiállítóval, exkluzív fashion show-val és egy vadonatúj, egyedülálló kuponakcióval jelentkezik az Őszi Esküvő Kiállítás a Hungexpón.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.