Könyv
„Indulj be! Hangolódj rá! Ugorj ki!”
- szól Timothy Leary drogpápa életfilozófiája. Az LSD legfőbb szószólójaként és apostolaként ismert, 1920 és 1996 között élt Leary végzettségére nézve pszichológus, foglalkozására nézve pedig egyetemi tanár volt (legalábbis egy darabig).
Sanghaj, végállomás
Az emberiség egyik legnagyobb szégyenfoltjáról, a holokausztról rengeteg dokumentumfilm, tényregény és tanulmány szól, de talán eddig még kevesen hallottak arról, amiről Vivian Jeanette Kaplan ír, nevezetesen, hogy a II. világháború idején néhány ezer üldözött zsidónak sikerült menedéket találnia - méghozzá Kínában.
Kastélyok és kúriák: Magyar Kastélylexikon-sorozat 6-7. összevont kötete
A Magyar Kastélylexikon-sorozat nem az otthonülőknek készült. A több száz színes légi és földi felvétellel, archív anyagokkal illusztrált könyv nem titkolt célja, hogy kimozdítson minket - e gyönyörű épületekre valószínűleg legtávolabbról sem hasonlító - otthonunkból, és útra keljünk felfedezni Magyarország építészettörténetének legszebb kincseit.
A Duna királynője
Biztosan nemcsak nekem szokott gondot okozni, milyen ajándékkal lephetném meg külföldi barátaimat, akik mondjuk vendégül látnak néhány napra otthonukban a nyaralás alatt. A magyar bort persze mindenki szereti, de mellé olyan jó lenne valami szépet, maradandót adni, valami olyat, aminek hasonló esetben én is igazán örülnék.
Ön magánál van?
Egy korai darab a megíráskor még (1955) korántsem híres és befutott sci-fi szerzőtől, Az ember a Fellegvárban, az Ubik és a Kizökkent idő írójától. Korai, de egyáltalán nem sikertelen, s nem is tanulságok nélkül való.
Szép história
„A Szép: igaz, s az Igaz: szép!”, „szép az, ami érdek nélkül tetszik”, „nemes egyszerűség és nyugodt nagyság” - ezek, a szépséggel kapcsolatos megállapítások mindenki számára ismerősek lehetnek, akik pedig idén érettségiztek, remélhetőleg még az idézetek szerzőit is meg tudják mondani.
Egy nagy orrú a csípős mustár földjén
Nézzük a filmjeiket, leszóljuk (de azért vesszük) ruhaipari termékeiket, szörnyülködünk politikájukon, ám valójában nem sok mindent tudunk a kínaiakról. Ezen a helyzeten változtathat Peter Hessler könyve, akinek abban a szerencsében volt része, hogy két évet tölthetett el Kína egy olyan területén, ahol addig külföldi csak elvétve fordult meg.
Bakelitparádé
Megérkezett a Csao-sorozat második kiadványa. Az első segítségével a magyar kártyanaptárak dicső és nosztalgikus emlékezésre indító korát idézhettük fel. A mostani, újabb kincsestárban az alkalmazott grafika és a vizuális kultúra ugyancsak emlékezetes gyöngyszemei, a magyar lemezborítók között bóklászhatunk.
VasárnaPI CSAtorna
Gróf Balázst eddig elsősorban képregényeiről ismertük, de emellett animációs videoklipeket és reklámfilmeket is rendez. Heti és kétheti rendszerességgel felbukkanó képregényeinek visszatérő témája a rockzene, most azonban minden eddiginél közelebbi kapcsolatba lépett a hazai könnyűzenével, ugyanis A Mecsek legalja címmel megénekelte Magyarország egyik legnépszerűbb punk zenekarának, a pécsi illetőségű HétköznaPI CSAlódásoknak igaz történetét.
Kurt (ejtsd: kürt) csodaországban
Két évvel ezelőtt, ezeken az oldalakon már rajongtam egy rövid könyvajánló erejéig Erlend Loe norvég íróért. Akkor a Naiv.Szuper. címmel megjelent regénye adta az apropót, melyben egy 25 éves fiatalember kalandjainak ürügyén bontakozott ki egy nagyon egyszerű történet nagyon komoly dolgokról, rengeteg humorral és iróniával.
Játék
Maja mindenképp szeretne részt venni a vidék legnépszerűbb játékában, a Mézcsatában, ám túlzott lelkesedésével a méhecske magára haragítja a méhbirodalom császárnőjét.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.