Könyv
Szép história
„A Szép: igaz, s az Igaz: szép!”, „szép az, ami érdek nélkül tetszik”, „nemes egyszerűség és nyugodt nagyság” - ezek, a szépséggel kapcsolatos megállapítások mindenki számára ismerősek lehetnek, akik pedig idén érettségiztek, remélhetőleg még az idézetek szerzőit is meg tudják mondani.
Egy nagy orrú a csípős mustár földjén
Nézzük a filmjeiket, leszóljuk (de azért vesszük) ruhaipari termékeiket, szörnyülködünk politikájukon, ám valójában nem sok mindent tudunk a kínaiakról. Ezen a helyzeten változtathat Peter Hessler könyve, akinek abban a szerencsében volt része, hogy két évet tölthetett el Kína egy olyan területén, ahol addig külföldi csak elvétve fordult meg.
Bakelitparádé
Megérkezett a Csao-sorozat második kiadványa. Az első segítségével a magyar kártyanaptárak dicső és nosztalgikus emlékezésre indító korát idézhettük fel. A mostani, újabb kincsestárban az alkalmazott grafika és a vizuális kultúra ugyancsak emlékezetes gyöngyszemei, a magyar lemezborítók között bóklászhatunk.
VasárnaPI CSAtorna
Gróf Balázst eddig elsősorban képregényeiről ismertük, de emellett animációs videoklipeket és reklámfilmeket is rendez. Heti és kétheti rendszerességgel felbukkanó képregényeinek visszatérő témája a rockzene, most azonban minden eddiginél közelebbi kapcsolatba lépett a hazai könnyűzenével, ugyanis A Mecsek legalja címmel megénekelte Magyarország egyik legnépszerűbb punk zenekarának, a pécsi illetőségű HétköznaPI CSAlódásoknak igaz történetét.
Kurt (ejtsd: kürt) csodaországban
Két évvel ezelőtt, ezeken az oldalakon már rajongtam egy rövid könyvajánló erejéig Erlend Loe norvég íróért. Akkor a Naiv.Szuper. címmel megjelent regénye adta az apropót, melyben egy 25 éves fiatalember kalandjainak ürügyén bontakozott ki egy nagyon egyszerű történet nagyon komoly dolgokról, rengeteg humorral és iróniával.
Hattyúdal helyett
A kilencvenedik életévét betöltő újságíró és nyugalmazott latintanár elérve ezt a tisztes kort úgy dönt, leltárba szedi élete nőit. Ehhez tudni kell, hogy az úrnak hosszú-hosszú évei során több száz nővel volt testi kapcsolata, és sohasem feküdt le olyan asszonnyal, akinek ne fizetett volna a kedvességéért.
Rocksuli-tankönyv
Az előző években is megjelent már egy-egy nagyobb volumenű rockzenei témájú könyv az e téren igencsak szegényes hazai piacon (gondoljunk a U2 Enciklopédia 2003-as vagy a Kurt Cobain-féle Naplók 2004-es magyar kiadására), de 2005-ben egy még szenzációsabb mű kerül a polcokra: a műfaj félszázados történetét több kötetben feldolgozó munka, magyar szerzőktől, világszínvonalon.
No Woman No Cry
Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismerné Bob Marley nevét. Egészen más a helyzet a reggae-isten feleségével, Rita Marleyval, aki bizony jócskán bemutatásra szorul (ezen az állapoton - legalábbis hazánkban - talán javít valamelyest, hogy a hölgy június elején Magyarországra látogatott).
A Magyar Országos Levéltár palotája
A családok és az újkori központi intézmények iratanyagának őrzésére 1756-ban hozták létre a Magyar Országos Levéltárat, korabeli néven az ország levéltárát, latinul Archivum Regnit.
Foglalkoztatókönyv
Gyerekkoromban azok voltak a kedvenc könyveim, amikben voltak mozgatható részek, a farkas bement-kijött a nagymama házából, Jancsit és Juliskát a gonosz boszorka betolta egy lapáton a kemencébe - és mindezt mozgatható papírfülek segítségével én irányíthattam!
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.