Könyv
Hattyúdal helyett
A kilencvenedik életévét betöltő újságíró és nyugalmazott latintanár elérve ezt a tisztes kort úgy dönt, leltárba szedi élete nőit. Ehhez tudni kell, hogy az úrnak hosszú-hosszú évei során több száz nővel volt testi kapcsolata, és sohasem feküdt le olyan asszonnyal, akinek ne fizetett volna a kedvességéért.
Rocksuli-tankönyv
Az előző években is megjelent már egy-egy nagyobb volumenű rockzenei témájú könyv az e téren igencsak szegényes hazai piacon (gondoljunk a U2 Enciklopédia 2003-as vagy a Kurt Cobain-féle Naplók 2004-es magyar kiadására), de 2005-ben egy még szenzációsabb mű kerül a polcokra: a műfaj félszázados történetét több kötetben feldolgozó munka, magyar szerzőktől, világszínvonalon.
No Woman No Cry
Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismerné Bob Marley nevét. Egészen más a helyzet a reggae-isten feleségével, Rita Marleyval, aki bizony jócskán bemutatásra szorul (ezen az állapoton - legalábbis hazánkban - talán javít valamelyest, hogy a hölgy június elején Magyarországra látogatott).
A Magyar Országos Levéltár palotája
A családok és az újkori központi intézmények iratanyagának őrzésére 1756-ban hozták létre a Magyar Országos Levéltárat, korabeli néven az ország levéltárát, latinul Archivum Regnit.
Foglalkoztatókönyv
Gyerekkoromban azok voltak a kedvenc könyveim, amikben voltak mozgatható részek, a farkas bement-kijött a nagymama házából, Jancsit és Juliskát a gonosz boszorka betolta egy lapáton a kemencébe - és mindezt mozgatható papírfülek segítségével én irányíthattam!
Generációk romantikája
Mindenki szereti a családi történeteket. Ha a sajátunkét már ezerszer hallottuk is, a másé mindig érdekes lehet. Főleg akkor, ha az olyan kacifántos, mint az Anyám és a törökben szereplő négygenerációs emigránscsalád egész évszázadot átívelő meséje.
Nekrológot mindenkinek!
A halál és a pingvin: érdekes képzettársítás. Vajon hogy illik össze ez a két dolog? Mielőtt még bárki értelmetlen baromságnak minősítve félredobná Andrej Kurkov könyvét, le kell szögeznem, hogy a szerző nagyon is elfogadható és értelmes indokot talál a bájos állatka és a halál kapcsolatára, és a későbbiekben is számos kellemes meglepetésben lesz részünk, ha elolvassuk ezt a meghökkentő című regényt.
Ha újra itt a nyár...
...akkor mindenki útra kel, hogy a hosszú tél alatt felgyülemlett munkahelyi gondokat, illetőleg a pótvizsgák okozta stresszt valami napfényes helyen próbálja hatékonyan elfelejteni.
Szerelmi zarándoklat
A héten megrendezésre kerülő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak - a rendezvény hagyományaihoz híven - idén is prominens díszvendége lesz. A brazil Paulo Coelho egy valóságos kortárs irodalmi legenda, akinek műveit a hazai olvasók is ismerhetik, hiszen számos regénye magyarul is megjelent.
A világ legeslegvégén
Totális Paul Auster nagyhatalom vagyunk! A végső dolgok országában című regényének mostani fordítása azt jelenti, hogy (ismereteim szerint) eddig megjelent valamennyi fikciós regénye magyarul is olvasható!
Játék
A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház vendégjátéka, Az eltört korsó érkezik a Szkénébe április 12-én és 13-án. Az előadást az anyaszínházban a múlt évad végén mutatták be, budapesti színház palettáján pedig most először szerepel.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.