Könyv
Száz év magány
Bánki Éva első regényében, az Esővárosban ugyanazt a mágikus realizmust valósítja meg magyarul, mint amit Gabriel García Márqez teremtett spanyolul. Csak ő nem Macondóról és Buendíákról mesél, hanem Dunaszerdahelyről, Bujdosókról és Tormákról.
Ahogy egy pedofil látja
Ha csak annyit árulunk el Nicolas Jones-Gorlin regényéről, hogy még a nem éppen prűd Franciaországban is be akarták tiltani - már felkeltettük az érdeklődést iránta. Na meg a címe is sokatmondó...
Álmok olvasása
„Hogyan jelenthet egy jel az egyik álomban mást, mint a másikban? Ennek sokféle oka lehet. Egy jel néha erre a dologra vonatkozik, máskor amarra... A hollók jelenthetnek győzelmet vagy halált, a bika olykor a gazdagságot, de a vitát is szimbolizálhatja. Az álom gyakran csak az értelmezés módja és az értelmező személye által nyeri el valódi jelentését.”
Hárman egymás ellen
A sokatmondó Gyilkosság sorozat első kötetével valódi pszichothrillert tart kezében az olvasó. És nem ez az egyetlen, ami filmszerű Zoran Drvenkar regényében: az izgalmas történetet hárman mesélik el párhuzamosan, és az igazság csak fokozatosan derül ki (vagy talán - mint a vérbeli thrillerekben - még úgy sem).
A portugál füzet
Auster a kortárs regényirodalom egyik leglenyűgözőbb fantáziájú, ugyanakkor könnyed kezű alkotója. Izgalmas, letehetetlen könyveinek felszíni történései mögött mindig van - ha nem is mindig borzasztóan bonyolult - második réteg, filozofikus értelmű tanulság is.
Kártyavár
Azok a boldog hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek, melyeket mára igencsak megszépített a nosztalgia, tele voltak pompás és (saját korukban talán kevésbé) szürreálisnak tetsző dolgokkal. Ilyen volt például a szocialista piactalan gazdaság elmés kitalációja, amely a hiánygazdaságra fittyet hányva, nagy erőkkel tartotta fenn a reklám látszatát.
Az ifjú halász és a tenger
Pi Patel nem akarta kifogni a nagy halat. Sőt még csak nem is akart tengerre szállni. A tizenhat éves indiai fiú nagyon is a szárazföldön akart maradni. A családjával, mesés életével az állatkertben (mivel apja állatkert-igazgató), egy eredeti (hindu) és két választott vallásával (keresztény és muszlim).
Az áldozat áldozata
Matt Scudder magándetektív visszatért és mogorvább, mint valaha. Még mindig nagylelkű adományokat csempész a templomi perselyekbe, még mindig bourbonnel issza a kávét és még mindig abból él, hogy pénzért szívességet tesz másoknak.
Lúzerek és spílerek
A Trainspotting folytatódik! - hirdeti az új Welsh-regény borítója. S ha ez így szó szerint nem is igaz, azért annyi biztos, hogy újra együtt (vagy egymás ellen) van Renton, a Beteg Srác, Spud, Begbie és Dianne.
Megkapják a magukét
Mármint a filmek. Mert itt bizony vicces filmfikázás folyik, ahol Stuart Little-t éppúgy ledorongolják, mint az X-embereket és A csontembert. Az éles szemű kritikus lecsap a legapróbb hibákra is - talán egyedül az Amerikai szépséget kíméli, na meg Az ember(t), aki ott sem volt.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.