Kedvenc helyek

Friss zene
Jeff Buckley: Mystery White Boy - Live '95-'96
(Sony) Jeff Buckley 1997-ben, 31 éves korában halt meg. Nem kábítószer-túladagolásban, mint apja, Tim Buckley, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján folkos, dzsesszes körökben nagyra tartott énekes-trubadúr. Nem, Jeff - hülyéskedésből - ruhástól fürdött a Mississippiben, és belefulladt. Generációjának egyik legzseniálisabb dalszerző-gitáros-énekese volt, műfajok felett álló, páratlan hangú, ihletett előadó.
Slipknot: Slipknot
(Roadrunner/Record Express) Én nem vagyok metalista... Néhány hónapja a Scream 3 filmzenelemezen meghallgattam a modern amerikai metálszíntér seregszemléjét, de a tucatnyi ifjú előadóból csak egyetlen egy akadt, amelyikben bármi egyéniséget láttam/hallottam: a Slipknot. A daluk hatásos volt, brutális, alig 2 és fél perces... és volt dallama, igazi, jól énekelt, emlékezetes dallama. Mármint a refrénben, mert a verze az sepulturás hörgés-zúzás volt dupla lábdobbal. Ez a Slipknot receptje, ez a kettősség.
Bomfunk MC's: In Stereo
(Sony) A Bomfunk MC's nevű finn duó finn nemrégiben hatalmas sikert aratott nálunk is a Freestyler című slágerrel. Az együttest hivatalosan két huszonéves fiatalember, DJ Gizmo és félig jamaikai származású rapper, B.O.W alkotja, de mögöttük egy öreg róka áll, Jaako 'JS16' Salovaara, aki a számokat is írja és a produceri munkákat végzi.
Tom Jones: Best Of Tom Jones - The Tiger
(Warner) Hú, ez nagyon béna! A matrica Greatest Hits válogatást hirdet az épp sokadik virágzását élő walesi playboytól, benne duetteket Chaka Khannal, Dionne Warwickkal, Tina Turnerrel, Dusty Springfielddel. Nos, ez mind igaz, azzal a szépséghibával, hogy - az Art Of Noise-zal közös Kiss 1988-as stúdiófelvételének kivételével - csupa hetvenes-nyolcvanas évekbeli koncertfelvételről van szó, melyek elejéről és végéről több kevesebb sikerrel megpróbálták levágni vagy lekeverni a tapsot.
Engelbert Humperdinck: Engelbert At His Very Best
(Universal) Engelbert Humperdinck (született: Arnold George Dorsey, 1936) a hatvanas évek végének, hetvenes évek elejének érzelgős varietéénekese nem akart lemaradni egykori kollégájától, a napjainkban sokadvirágzását élő Tom Jonestól, kiadott hát egy válogatáslemezt 12 régi slágerével, melyek mellé nyolc vadonatúj felvételt is készített, köztük egy Mavericks- és egy No Mercy-szám feldogozását is.
Heather Small: Proud
(BMG) Az M People énekesnőjének, a duplaszájú Heather Smallnak az első szólóalbuma szépen odatehető zenekara sikerlemezei mellé, noha ez a kivételes hangú fekete csaj itt inkább a soulra, mint a dance-re helyezi a hangsúlyt.
French Affair: Desire
(BMG) A French Affair projekt azzal szolgálja meg nevét, hogy az énekesnő az angol szövegek közepette időnként franciázik is egy kicsit. Olyanokat mond azon a frivol nyelven, hogy "ó, szerelmem, hadd érintselek meg." A német kultúrkörben kisebb ötletből is lett már sikerprodukció.
Fishbone & The Familyhood Nextperience presents The Psychotic Friends Nuttwerx
(Hollywood Records/Record Express) A világ egyik legőrültebb, legvirgoncabb zenekara, a Fishbone mögött két évtizedes múlt áll, ami hihetetlenül hangzik, ha valaki először ezt az új albumot hallja tőlük. A Los Angeles-i feka zenekar kulcstagjai, Angelo Moore (ének, fúvósok), Norwood Fisher (basszus, ének) és Dirty Walter A. Kibby II (ének, fúvósok) ugyanis olyan lehengerlő keveréket kotyvasztanak és zúdítanak a hallgatóra funkból, rockból, skából, reggae-ből, soulból meg más egyebekből, hogy az meghazudtolja érett korukat.
Duran Duran: Pop Trash
(Hollywood/Record Express) Akárcsak a Pet Shop Boysnak, a Duran Durannak sem kellett visszatérő lemezzel meglovagolnia a nyolcvanas évek aktuális reneszánszát - ugyanis el sem mentek. Bő két évtizedes, kanyargós karrier áll mögöttük, az új romantikus tinibálványságot egész jól túlélték és amikor a nyolcvanas évek végén a Frank Zappa mellől jött Warren Cuccurullo lett az új gitárosuk, izgalmas zenei dimenziók nyíltak meg előttük.
Heaven Street Seven: Cukor
(1g/Warner) Másfél évvel azután, hogy az angolul éneklő magyar zenekarok egyik zászlóshajója, a Heaven Street Seven - a rokonlélek Quimby sikeres nyelvcseréjén felbátorodva - négy dalt is magyarul adott elő Budapest Dolls című albumán, megjelent a csapat új lemeze, 12 magyar nyelven írott slágerrel.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.