Kedvenc helyek

Friss zene
Coldplay: Parachutes
(EMI) A Coldplay-fiúk egy londoni egyetemen találkoztak, de igazából a Radiohead-iskolához tartoznak, akár a Travis, a Muse vagy a Geneva, és az utolsó Travis-albumhoz hasonlóan ők is csak a Radiohead spektrumának egyik - visszafogottabb, melankolikus - szeletét húzzák ki egy lemeznyi hosszra, de az egészet megtámogatják Jeff Buckley-s énekmanírokkal is.
Coldplay: Prospekt’s March
(Parlophone / EMI)Három sikeralbum (Parachutes – 2000, A Rush Of Blood To The Head – 2002, X&Y – 2005) után a Coldplay szakított bevált módszereivel, és új producerrel, a legendás ambient guruval, Brian Enóval rögzítette Viva La Vida or Death And All His Friends című negyedik sorlemezét. Az új munkamódszerekből a szokatlan dalstruktúrák mellett a szokásosnál is több plusz felvétel született, így eltérő dalverziókból és eddig kiadatlan szerzeményekből most Prospekt’s March címmel össze is állítottak egy EP-t. A nyolcszámos kiadvány – mely nálunk csak az EMI webshopjában kapható – az album év végi dupla kiadásának bónuszlemezeként is hozzáférhető (Viva La Vida Prospekt’s March Edition).
Coldplay: The Scientist
(Parlophone/EMI)A 2002 legjobb albumai közé számító A Rush Of Blood To The Head második kislemezdala még az elsőnél, az In My Place-nél is jobb választás. Sőt, az epikus, öt percnél is hosszabb The Scientist a kétperces Don't Panic legkomolyabb vetélytársa "a legjobb Colplay-dal" címért folyó nyugis kis versenyben.
Coldplay: Viva La Vida or Death And All His Friends
(Parlophone / EMI)A Coldplay szimpatikus, de nem kiemelkedő Parachutes című 2000-es debütáló albumát két évvel követő A Rush Of Blood To The Head a vártnál is komolyabb minőségi ugrást eredményezett, de túlérlelt és túlpolírozott hangzású 2005-ös X&Y már nem tudta tartani azt a kimagasló szintet. A most megjelenő negyedik sorlemez sem kapaszkodik vissza a legjobb és legsikeresebb Coldplay-album szintjére, de a legendás Brian Eno produceri segítségével rögzített Viva La Vida or Death And All His Friends így is a zenekar jobbik arcát mutatja. Annak is örülhetünk, hogy a Magyarországot elkerülő 2003-as (Live 2003) és a 2005–2006-os turné után 2008-ban végre élőben is láthatjuk Chris Martin együttesét: a Coldplay szeptember 23-án a Budapest Sportarénában ad koncertet.
Coldplay: X&Y
(Parlophone / EMI)Ma már bátran kijelenthető, hogy a kortárs könnyűzenei mezőnyre gyakorolt hatás tekintetében a Coldplay a Radioheaddel azonos kategória, ám az A Rush Of Blood To The Headet három évvel követő X&Y című harmadik album ismeretében bizonyosan az is, hogy invencióban, eredetiségben nem sorolhatók egy ligába. Ez azonban nem vet árnyékot a tényre, hogy a Chris Martin vezette londoni négyes napjaink egyik legfontosabb zenekara, és az is egyértelmű, hogy a seregnyi követő ellenére továbbra is ők írják a legjobb Coldplay-dalokat.
Collective Soul: 7even Year Itch - Greatest Hits
(Atlantic/Warner)Amennyire szürke (na jó, fekete, de hétköznapi) az amerikai Collective Soul közel egy évtizedes történetét összefoglaló válogatáslemez borítója, annyira eseménytelen volt a zenekar pályája. Botrányokban és igazán átütő slágerekben egyaránt ritkán részesítették a fiúk a hallgatóságot, így aztán az sem túl nagy szenzáció, hogy most összegyűjtötték elektronikus szőnyeggel lefedett konzervatív rockdalaik legjobbjait.
Collective Soul: Collective Soul (Rabbit)
A kilencvenes évek elején egy komplett generáció szeme folyt ki az MTV 120 Minutes című műsorának stroboszkópos klipjei láttán. A Collective Soul is ekkortájt tűnt fel slágerével, a Shine-nal, mely a grunge-hullám egyik himnuszává avanzsált. A zenekart a mozgalom elhalálozását követően is töretlen népszerűség övezte, jóllehet, zeneileg egyre inkább eltávolodtak a Seattle-i gyökerektől.
ColorStar: ColorStar
(Megadó Kiadó)Az etnós beütésű pszichedelikus dance-rock két vezető hazai zenekara közel egy időben jelentkezett új lemezével: a Korai Öröm 2009-es albuma mellett a tavasz beköszöntével a ColorStar friss anyagát is beszerezhetik a stílus kedvelői. Míg a veterán Korai kollektíva már a kilencedik sorlemezével jelentkezett, addig a hagyományosabb felállású ColorStar az 1998-as HeavenIceTrip!, a 2001-es VIA La Musica és a 2004-es Komfort után még csak most ért el negyedik stúdióalbumáig – közös pont azonban, hogy egyik formáció sem eszközölt gyökeres változásokat zenéjében (bár Keleti András énekes a Budapest Bár projekt közreműködőjeként olyanok szimpátiáját is kivívta, akik anyazenekarának munkásságától, illetve úgy általában a magyar etno-trance-prog-stb. színtértől idegenkednek).
Colorstar: Flow [ progressive / psychedelic / rock ]
A folyamatzenén túl, de még a popon innen. Az egykori Vidámpark romjain alakult Colorstar ezúttal kevésbé utazós, inkább ütős és lényegre törő.
Colorstar: Komplementer [ electronica / psychedelic ]
Idén tizenöt éves a Colorstar. Hazánk elsőszámú pszichedelikus gitárzenét electróval és világzenével vegyítő zenekara a jubileumot egy vaskos remixkollekcióval ünnepli. Tizenöt év, tizenöt DJ, tizenöt remix, melyek között rengeteg finomságot találunk.
10111213141516171819
14 / 21 oldal
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.