Kedvenc helyek

Friss zene
K2: Első 90 perc [ alternative / pop / rock ]
Kardos-Horváth Janó, a szépemlékű Kaukázus kreatív motorja a zenekar szétesése után sem lustálkodott, azóta kiadott egy gyereklemezt, a Kafkazzal akusztikus nótákat nyomnak, míg a K2 formációval az első, ingyenesen letölthető hatszámos EP-jüket hozták össze.
Kaiser Chiefs: Education, Education, Education & War [ indie / pop ]
A Kaiser Chiefs első albuma, a 2005-ös Employment a mai napig hallgatható, a nagy indie-britpop-retro-new wave reneszánsz kevés időtálló anyagai között volt, talán csak a Franz Ferdinand debütalbuma és az Editors The Back Roomja méltó társa abból a korszakból.
Kaiser Chiefs: Employment
(B-Unique / Universal)2005-ben is folytatódik a rovatunk egy korábbi lemezkritikájában „kreatív tőkefelhalmozódás” kifejezéssel illetett folyamat, azaz újabb és újabb fiatal angol gitárpop zenekarok jönnek ki remek bemutatkozó albummal – az aktuális üdvöske ezúttal a klasszikus angol pophagyomány nem annyira régi, régebbi és még régebbi rétegeibe(n) elmerülő leedsi Kaiser Chiefs.
Kaiser Chiefs: Off With Their Heads
(B-Unique / Universal)A Kaiser Chiefs a 2005-ös Employment és a 2007-es Yours Truly, Angry Mob után nem váratta rajongóit 2009-ig a folytatással: a leedsi sikerzenekar már a 2008-as Szigeten is ízelítőt adott Off With Their Heads című harmadik nagylemezének anyagából, mely elődeinél is játékosabbra és könnyedebbre sikerült. A produceri teendőket ezúttal Mark Ronson látta el, aki Lily Allent is magával hozta háttérénekesnek (az előbbi Version albumán az utóbbi már énekelt Kaiser Chiefs-slágert), de besegített a filmzeneszerző-hangszerelő David Arnold is – és akkor még nem beszéltünk a brit rapper, Sway DaSafo vendégszerepléséről.
Kaiser Chiefs: The Future Is Medieval [ indie / rock ]
A leedsi ötös 2005-ös lemezével, az Employmenttel egycsapásra a szigetországi indie-mezőny egyik legnépszerűbb zenekarává lépett elő, a Yours Truly, Angry Mobbal, melyen az együttes eddigi legnagyobb slágere, a Ruby is helyet kapott, pedig tovább erősítette pozícióját, a kétezres évekre jellemző gitárpopmánia lankadásával azonban ők is fokozatosan veszítettek erejükből.
Kaiser Chiefs: Yours Truly, Angry Mob
(B-Unique / Universal)Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb angol gitárpop zenekara kiadta második nagylemezét és kész ismét meghódítani a szigetországot, sőt ha lehet, akkor az egész világot is. A leedsi Kaiser Chiefs 2005-ben megjelent Employment című albuma arról szólt, hogy a formáció örül, hogy végre eljutott egy rendes lemezszerződésig (a cím is erre utalt, hiszen tényleg munkába álltak, amit nagyon élveztek – lásd: Enjoyment DVD címét). A Yours Truly, Angry Mob természetesen már egy kicsit más szemszögből tudósít, de a britpop (elsősorban a Blur) fénykorából átvett receptet ezúttal is megtartották.
Kaki King: Dreaming Of Revenge
(Cooking Vinyl / Neon Music)Az Atlantából származó Kaki King (született: Katherine Elizabeth King, 1979) fiatal kora ellenére az akusztikus gitár egyik legelismertebb virtuózának számít már a tengerentúlon. Pengettet egy instrumentális duettet Dave Grohllal a Foo Fighters legutóbbi albumán (Echoes, Silence, Patience & Grace) és az Út a vadonba című filmben is felhangzott néhány száma a Pearl Jam-frontember Eddie Vedder dalai mellett (Into The Wild). A leszbikus mivoltát nyíltan vállaló ifjú gitáros-dalszerző már saját lemezein is bőven bizonyította hangszeres tehetségét, ám legújabb, sorrendben negyedik albuma után is nehéz megmondani, milyen irányt jelöl ki magának.
Kampec Dolores: Éganya Földapa
(A38)A Kontroll Csoport (lásd: 1983) megszűnése után, 1984-ben létrejött Kampec Doloresnek mindig is az alapító házaspár, Hajnóczy Csaba gitáros és Kenderesi Gabi énekesnő volt a központi magja, a szép nagy szünetekkel megjelenő albumokon pedig folyton változtak a kísérők. Így van ez a hatodik stúdiólemezzel is, melyen az avantgárd rock legjelentősebb hazai zenekara felidézi korai hangzását.
Kano: Method To The Maadness [ grime / hiphop ]
A jamaikai nagyszülőktől származó grime-mester, Kano lemeze albumszerűségét szem előtt tartva dolgozott együtt olyan nevekkel, mint Wiley, a Chase & Status vagy a Hot Chip.
Kanye West: 808s & Heartbreak
(Roc-A-Fella / Universal)Kanye West végül mégis elvégezte a maga által alapított egyetemet (The College Dropout – 2004, Late Registration – 2005, Graduation – 2007), és vitán felül az új évezred egyik legfontosabb rapper-producerévé vált. Ám e folyamat során elveszítette kezdeti jófejsrác imidzsét és neve hallatán mára sokkal inkább a hisztis sztár képe ugrik be. Ez a sztár aztán 2007-2008 folyamán számos magánéleti krízisen ment keresztül, amelyek hatására negyedszerre egy meglepő albummal tért vissza.
Játék
Hajóra száll a Jetlag legénysége, hogy a védjegyükévé vált lírikus elektropoppal rezgessék meg az A38 imbolygó deszkáit.
néha át lehet jönni Budára is - #pestiest helyett #budaiest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.