Kedvenc helyek

Friss zene
Laura Gibson: La Grande [ folk ]
Ahogy a világ egyre bonyolultabb hellyé válik, a szellem annál inkább egyszerűségre és tisztaságra vágyik. Talán ez is magyarázat az utóbbi évek folk-reneszánszára. A La Grande tovább gyarapítja a kiváló folklemezek sorát.
Laura Marling: Alas I Cannot Swim
(Virgin / EMI)A brit dalszerző-énekesnő mezőny legnagyobb művészi tehetsége, az 1990-es születésű Laura Marling 2007 őszén tűnt fel a független kiadású My Manic And I című négyszámos vinyl EP-vel, pontosabban annak New Romantic című klipdalával, majd 2008 februárjában állt elő bemutatkozó albumával, melyet – már nagykiadós támogatással a háta mögött – egy speciális The Song Box nevű díszdobozos változatban is megjelentethetett (egy koncertjeggyel és minden dalhoz egy-egy kis mementóval). Az akusztikus gitáros kis folktündér a lemezanyagot aztán élőben is bemutathatta szerte Európában, mivelhogy Adam Green Sixes & Sevens albumának tavaszi turnéján ő kapta az előzenekari pozíciót (lásd bécsi interjúnkat!).
Laura Vane & The Vipertones: Sugar Fix [ funk / pop / soul ]
A korábban Gnarls Barkley és The Streets albumokon is közreműködő Laura Vane angol és holland zenészekből verbuválta maga köré a nyolctagú Vipertones együttest, és ebben a felállásban jelent meg bemutatkozó lemezük is 2009-ben.
Laura Veirs: Carbon Glacier
(Bella Union / Strange Day Records)Ha visszatekintünk a 2004-es évre, a country-folk női mezőnyében az igazi rivaldafény a tradicionalista Loretta Lynn visszatérésének járt (Van Lear Rose), de szép csendben megjelent egy bámulatos album egy modern dalszerző-énekesnőtől, a seattle-i Laura Veirstől is, akinek ez már a második lemeze a független Bella Union kiadó gondozásában (volt előtte két magánkiadású anyaga is, nagyon limitált példányszámban).
Laura Veirs: Saltbreakers
(Nonesuch / Warner)2005-ben egy rövid pillanatra úgy tűnt, hogy Laura Veirs képes lesz komolyabb nemzetközi áttörésre: a remekbe szabott 2004-es Carbon Glacier után egy évvel kiadott, némileg poposabb, ám Veirs sajátos karakterét maximálisan megtartó Year Of Meteors egy igazságosabb világban tekintélyes rajongótábort toborzott volna a seattle-i gitáros-énekesnőnek. Kár, hogy nem így történt, de sebaj, mondhatják a magukat bennfentesnek érző rajongók, mert Laura töretlenül szállítja számukra a jobbnál jobb korongokat. A kísérőzenekaráról elnevezett Saltbreakers ismét remek darab.
Laura Veirs: Year Of Meteors
(Nonesuch / Warner)Laura Veirs szinte észrevétlenül – és egyelőre a neki járó elismerés nélkül – vált generációja egyik legjobb dalszerző-énekesnőjévé. Rövid idő alatt elkészített, (mennyiségben és minőségben is) komoly lemezsorozat fűződik nevéhez, és albumról albumra történő fokozatos továbblépés jellemzi. A 2004-es Carbon Glacier experimentális, ambientes alt.countryja után 2005-ös lemezén a hagyományos popdalforma felé terelte szerzeményeit.
Laurent Garnier: The Cloud Making Machine
(F Communications / CLS)A francia technokirály új albuma öt évet váratott magára, és bizony az egyáltalán nem olyan lett mint amire számítani lehetett – Laurent Garnier elszakadt a nevével összeforrt dzsesszes techno és house hangzásoktól és egy tőle szokatlan, eklektikus, downtempós, határozottan filmzenei anyaggal állt elő. Ez nem baj, bár az eredmény felemásra sikerült.
Laurie Anderson: Big Science
(Nonsuch / Warner)Bár a következő Laurie Anderson-sorlemezt csak 2008-ban kapják meg a 2001-es Life On A String óta várakozó rajongók, egy újrakiadással addig is vigasztalódhatnak: negyedszázados jubileuma alkalmából, gondosan újrakevert formában ismét megjelent a New York-i művésznő első albuma, az 1982-es Big Science. A nemrég Homeland című új műsorával és médiaműveinek kiállításával hazánkban is megfordult Laurie Anderson az újrakiadással kapcsolatos gondolatairól és élményeiről az est.hu-nak adott interjúban is beszélt.
Laurie Anderson: Homeland [ experimental ]
Minden titkok tudója, Laurie Anderson 2001-ben jelentkezett utoljára; a világ dolgainak állása azóta sem változott sokat. A Homeland egy másik amerikai álomról szól.
Laurie Anderson: Life On A String
(Nonesuch/Warner) A New York-i multimédia-művésznő, Laurie Anderson hét évvel utolsó sorlemeze után jelentkezik új albumával.
12345678910
5 / 19 oldal
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.