Kedvenc helyek

Friss zene
Yael Naim: Yael Naim
(Tot Ou Tard / Warner)Az Apple cég a New Soul című kedves dalocskát választotta legújabb laptopjának reklámkampányához, milliókkal ismertetve meg így az addig csak a franciáknál népszerű énekesnő, Yael Naim egyáltalán nem a reklámok és csillogás, hanem az intimitás, az álmodozás, a belső szépség birodalmába kalauzoló lemezét. A dal Top 10 siker lett Amerikában, és a 2007 őszén a Tot Ou Tard (Előbb vagy utóbb) nevű kis francia kiadónál megjelent címnélküli album 2008 márciusában a nagy Warner terjesztésben az egész világon forgalomba került (érdekes módon ekkorra már nemcsak a dalszerző-énekesnő, de alatta kisebb betűkkel a zenész- és producertárs David Donatien neve is felkerült a borítóra).
Yann Tiersen: Dust Lane [ alternative / experimental / folk ]
A francia multiinstrumentalista dalszerző álomszerű számaiban folk, electronica, punk, rock, experimentális és klasszikus zene keveredik, végül minden "tierseni" eufóriába torkollik. Yann hatodik önálló lemezén a korábbinál is komplexebb számok sorakoznak.
Yann Tiersen: Les Retrouvailles
(Virgin / EMI)Yann Tiersen az Amélie csodálatos élete filmzenelemezének sikere és L`Absente című legutóbbi „rendes” stúdióalbuma után négy évvel új lemezzel jelentkezett, melyre olyan vendégénekeseket hívott, mint Jane Birkin, Liz Fraser vagy a Tindersticks-frontember Stuart Staples. Akik csak a filmzenés oldalát ismerik az 1970-es születésű breton zeneszerzőnek (vagy csak a Szigeten látták, nem éppen tökéletes körülmények között), azok most bepótolhatják a hiányosságot.
Yann Tiersen: On Tour
(Virgin / EMI)A 2001-es Amélie csodálatos élete aláfestő muzsikájával, illetve filmzenelemezével nemzetközileg is befutott francia komponista, Yann Tiersen a 2003-as Good Bye Lenin! kísérőzenéjével megerősítette elbűvölő, játékos, instrumentális szerzeményeire alapozott népszerűségét (nálunk is), ám igazi, dalos szólólemezeivel másik arcát is igyekszik megmutatni. 2005-ben megjelent Les Retrouvailles című albumának izgága, rockos turnéját pedig CD-n és DVD-n is dokumentálta.
Yann Tiersen: Skyline [ alternative / experimental / indie / minimal ]
Alig telt el egy év legutóbbi korongja, a Dust Lane megjelenése óta, a francia zeneszerző ismét egy éteri, minőségi kompozíciókból álló lemezzel nyugtat és zaklat minket. A Skyline az élet filmzenéje.
Yeah Yeah Yeahs: Fever To Tell
(Polydor / Universal)A New Yorkból sikoltozó Yeah Yeah Yeahs a két évvel ezelőtti Strokes- és White Stripes-lázhoz hasonló fogadtatásban részesül mostanában a brit sajtóban. A gitáros Nick Zinnert, a dobos Brian Chase-t és Karen O énekesnőt tömörítő art-punk trió a korai EP és maxi kiadványok után most készült el első albumával.
Yeah Yeah Yeahs: It’s Blitz!
(Interscope / Universal)A sikongató énekstílusáról és divatot diktáló megjelenéséről ismert Karen O vezette Yeah Yeah Yeahs úgy vált a 2000-es évek fontos zenekarává, hogy eddig adós maradt az igazán kiemelkedő, végig egységesen magas színvonalú albumokkal. A New York-i trió a 2003-as szexi debütálás, a hevenyészett punkos-táncos Fever To Tell után 2006-ban egy érezhetően útkereső, felemás, részben rockosabb, részben akusztikusabb lemezzel jelentkezett Show Your Bones címmel, most azonban újabb három éves szünetet követően egy meredek stíluskanyarral – a gitárok háttérbe szorításával és a diszkós megoldások előtérbe helyezésével – végképp beérett a zenekar. Az It’s Blitz! a 2009-es év első harmadának egyik legjobb anyaga.
Yeah Yeah Yeahs: Mosquito [ alternative / indie ]
Amerikai indie rock bandának nevezni egy zenekart 2013-ban már egyáltalán nem mond sokat, és még csak menőnek sem menő. De mi van akkor, ha azok a zenakarok, akik valóban ott voltak a fronton, amikor még az „indie” jelentett valamit – mint a Yeah Yeah Yeahs – túléltek? Minek nevezzük őket?
Yeah Yeah Yeahs: Show Your Bones
(Polydor / Universal)Az extravagáns énekesnő, Karen O vezette Yeah Yeah Yeahs nevű New York-i triót nagyszájú, vagány zenekarként ismertük meg három-négy éve: az első album, a szexi Fever To Tell 2003-ban hatalmas médiavisszhangot és az év végi listákat figyelembe véve túlzottan is lelkes ovációt váltott ki. Ehhez képest meglepetés, hogy Karen O megingott szerepkörében, s hogy a folytatás milyen nehéz körülmények között született.
Yeasayer: Amen & Goodbye [ experimental / indie ]
Ha Brooklyn, akkor égő olajoshordók, fejkendők, levágott ujjú kesztyűk, valamint ebből az idilli miliőből kitört rapperek, akik rímekbe foglalva fenyegetik nyugati parti kollégáikat. Mindeközben ki gondolná, hogy a New York-i városrészben az indie színtér is virágzik.
Játék
Mi van a bőrünk alatt? A kiállítás célja, hogy részletesen bemutassa testünk felépítését.
néha át lehet jönni Budára is - #pestiest helyett #budaiest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.